mr. J-H.L.C.M. Kuijpers

Naam:

Jan-Hein Kuijpers

Category
Kuijpers & Nillesen Advocaten:

Jan-Hein Kuijpers is geboren in Waalwijk en studeerde aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij zou drie maanden stage lopen bij de bekende Utrechtse strafpleiter Piet Doedens, het werden zeveneneenhalf jaar. “Doedens is allesbehalve een saaie advocaat. Hij durfde dingen aan de kaak te stellen. Hij heeft samen met Jan Boone de IRT-affaire blootgelegd.

 

In 2000 gaat Kuijpers een samenwerking aan met Paul Bovens, ook een oud-medewerker van Doedens, maar dat is van korte duur. Bovens krijgt te maken met ernstige bedreigingen, er ontploft een bom in zijn kantoor, en besluit een ander vak te kiezen. In mei 2001 begint Kuijpers samen met Arthur van der Biezen in Den Bosch een eigen kantoor. Bij Doedens raakte Kuijpers verzeild in de wereld van de grote drugscriminelen: de Zwarte Cobra, Zwolsman, de Hakkelaar. “Dat is mijn werkterrein: drugs, moorden, zwaar geweld, in het criminele milieu. Het boeiende van de georganiseerde misdaad is dat er overal zijlijnen lopen die elkaar raken, op de een of andere manier is er altijd verband, de Nederlandse onderwereld is maar klein. In elk dossier kom je wel iets tegen dat naar een andere zaak verwijst.

 

In februari 2007 werd hij van de ene op de andere dag ‘een Bekende Nederlander’. Tot dan toe stond hij Marcel Kaatee bij, een van de verdachten in de Holleeder-zaak, maar toen Bram Moszkowicz zich gedwongen voelde terug te treden als de advocaat van Willem Holleeder (justitie had volgens hem ‘abject en infaam’ geopereerd) werd Kuijpers de nieuwe Holleeder-advocaat. Het werden hectische tijden. Werkweken van zeventig á tachtig uur waren hem niet vreemd, tijdens het Holleeder-proces werd het méér: “Dan ging ik soms nachten door.

 

Mr. Kuijpers heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) strafrecht als hoofdrechtsgebied geregistreerd.
Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.